Rejestracja: +48 77 402 86 70

Akademia zdrowia


AKADEMIA ZDROWIA zajmuje się oczyszczaniem, odżywianiem , odchudzaniem i wzmacnianiem organizmu. W swojej pracy traktuję pacjenta jako całość , a nie dzielę Go na poszczególne organy. Bliskie jest mi holistyczne podejście do człowieka, gdzie ciało, duch i psyche stanowią nierozerwalną całość. Wykorzystuję wiadomości z zakresu medycyny akademickiej, chińskiej oraz dietetyki. Wszystkie programy układane są indywidualnie , w oparciu o wywiad, badania lekarskie i laboratoryjne. Wspieram się również wynikami z analizatora składu ciała firmy Tanita oraz urządzenia Quantum, które jest analizatorem rezonansu magnetycznego ciała i pozwala zbadać 36 parametrów, w tym m.in .układ krwionośny, hormonalny, zanieczyszczenia metalami ciężkimi, poziom witamin i mikroelementów oraz wiele innych.

Pomagam pacjentom schudnąć poprzez zmianę nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie diety ułożonej w oparciu o otrzymane wyniki, dzięki czemu poprawia się samopoczucie i wyniki laboratoryjne, a spadek masy ciała jest niejako przyjemnym efektem ubocznym.


Zioła orientalne

Dzisiejszy artykuł chciałabym poświęcić zimowym przyprawom orientalnym. Są one na naszym rynku bez problemów do nabycia, ale nie wszyscy znają ich właściwości i zastosowania.

czytaj więcej


Ziemniaki

Dzisiejszym artykułem chciałabym rozpocząć opis jesienno-zimowych warzyw. Pisałam już wielokrotnie, aby jeść zgodnie z porami roku, a więc w tym okresie najbardziej wartościowe są m.in. ziemniaki, warzywa korzeniowe, por. Są one dostępne cały sezon i łatwo się przechowują. Zaczniemy od ziemniaka, bo to one właśnie stanowi podstawę polskiej kuchni.

czytaj więcej


Zaparcia

Zaparcia to coraz powszechniej występująca dolegliwość, szczególnie często dotykająca kobiet.

czytaj więcej


Zanieczyszczenie organizmu cz. 3

Codziennie dostarczamy naszemu organizmowi wiele trujących i szkodliwych substancji pod różnymi postaciami i z różnych źródeł. Ale musimy też pamiętać, że nasz organizm w trakcie przemiany materii, produkuje tzw. toksyny endogenne, jako zbędne produkty przemian biochemicznych zachodzących w naszym organizmie np. kwas moczowy, czy puryny.

czytaj więcej


Zanieczyszczenie organizmu cz. 2

Osobny artykuł chciałabym poświęcić chemizacji naszej żywności, myślę, że nie skłamię jeśli stwierdzę, że obecnie w sklepie nie można kupić naturalnej, pozbawionej jakiejkolwiek dodatków żywności. Sami zapędziliśmy się w kozi róg, bo chcemy wszystkiego dużo, ładnie wyglądającego i po jak najniższej cenie. Dlatego, aby spełnić oczekiwania konsumentów, produkuje się żywność zawierająca konserwanty, stabilizatory, barwinki, polepszacze smaków, emulgatory, przeciwutleniacze i witaminy syntetyczne.

czytaj więcej


Zanieczyszczenie organizmu cz. 1

Kolejny cykl artykułów chciałabym poświęcić naszej cywilizacji i jej wpływom na zdrowie. Nikogo nie muszę przekonywać, że nasze życie jest obecnie coraz bardziej zcheminizowane. Nie oddychamy czystym powietrzem, nie pijemy czystej wody, nasze gleby nawożone są pestycydami, herbicydami i innymi świństwami. Zwierzęta są karmione paszami z antybiotykami i hormonami, a nasza żywność jest przemysłowo przetworzona.

czytaj więcej


Zakwaszenie organizmu

Dieta i styl życia współczesnego człowieka sprzyja zachwianiu równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie. Niewielu ludzi wie, że tolerancja naszych organów na nawet nieduże wahania jest bardzo mała. Na przykład krew ma pH 7,4 czyli lekko zasadowe, jeżeli wartość spadnie do 7,35 to pojawia się kwasica, a gdy wzrośnie do 7,45 to mamy do czynienie z zasadowicą.

czytaj więcej


Wpływ energetyczny pożywienia na organizm ludzki

Każdy żywy organizm posiada określone pole energetyczne, od którego siły, czyli jakości i ilości energetycznej , zależy zdrowie i długość życia człowieka. Aby ta energia krążyła w ciele prawidłowo, musimy ją wspierać i uzupełniać odpowiednim odżywianiem, ponieważ istnieje ścisła zależność między tym, co jemy, a naszym zdrowiem.

czytaj więcej


Wątroba - główne laboratorium biochemiczne naszego organizmu

Wątroba- spełnia w naszym organizmie bardzo ważne funkcje. Przede wszystkim jest centralnym laboratorium biochemicznym, w którym są wychwytywane i unieszkodliwiane wszelkie substancje, które nie służą naszemu organizmowi. Wątroba wspomaga też przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów oraz współpracuje z trzustką w utrzymaniu właściwego poziomu cukru. Wreszcie ma też duży wpływ na nasze emocje .

czytaj więcej


Tłuszcze rafinowane

Następną grupą, której się przyjrzymy będą tłuszcze rafinowane. W 1920r., został odnotowany pierwszy w historii medycyny zawał serca, jak to możliwe ,jeśli do tego roku ludzie jadali tylko tłuszcze zwierzęce, a więc mięso, jajka, słoninę, smalec i masło. Nie było wtedy olejów roślinnych, produktów odtłuszczonych czy o obniżonej zawartości cholesterolu.

czytaj więcej


Święta tuż, tuż...

Święta Bożego Narodzenia to bez wątpienia ulubiony czas większości Polaków. Kojarzą nam się z pięknie przystrojoną choinką, prezentami i ciepłą rodzinną atmosferą. Niestety wielu z nas popełnia w te cudowne dni grzech obżarstwa.

czytaj więcej


Szlachetne zdrowie

Zdrowie dla większości ludzi oznacza po prostu brak choroby, natomiast Światowa Organizacja Zdrowia określiła zdrowie jako dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny. Obserwując codzienne życie większości z nas, ciągły pośpiech, wszechobecny stres i presje, możemy śmiało zaryzykować stwierdzenie ,że obecnie bardzo mało ludzi może powiedzieć, że jest w pełni zdrowa.

czytaj więcej


Przeziębienie

Jest to dość powszechnie występująca przypadłość, szczególnie w okresie wiosennym i jesiennym. Ponieważ jesteśmy na granicy dwóch pór roku, chciałabym Państwu nakreślić trochę inny obraz przeziębienia. Jak wygląda ta choroba, chyba każdy wie, natomiast nie każdy wie , w jaki sposób powstaje i że od jej przyczyny zależy sposób leczenia.

czytaj więcej


Pietruszka, por, seler

Aby zakończyć opis właściwości warzyw dostępnych w naszej strefie klimatycznej zimą, chciałabym opisać krótko równie ważne, zdrowe, a przy tym tanie i łatwo dostępne produkty.

czytaj więcej


Ocet jabłkowy

Korzystając z tego, że w Polsce rośnie bardzo dużo gatunków jabłoni chciałabym namówić Państwa do wykorzystania, zwłaszcza kwaśnych jabłek do zrobienia swojego octu jabłkowego. Ja robię go w następujący sposób: myję kwaśne jabłka, następnie kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki, ale bez gniazd nasiennych.

czytaj więcej


Nadciśnienie tętnicze

Wysokie ciśnienie to rozpaczliwy krzyk organizmu, który domaga się natychmiastowego oczyszczenia i usprawnienia pracy nerek i wątroby czyli dwóch filarów, które odpowiadają za jakość krwi. Podstawową rolę przy nadciśnieniu odgrywa dieta i aktywność fizyczna.

czytaj więcej


Kuchenka mikrofalowa - zdobycz cywilizacji, czy przekleństwo naszego zdrowia?

Zdaję sobie sprawę, że tym pytaniem mogę wywołać prawdziwą burzę wśród czytelników. Kuchenkę mikrofalową posiada obecnie większość rodzin. Kupujemy ją, aby szybko i bez tłuszczu coś ugotować lub częściej podgrzać posiłek. Ułatwia nam ona życie, bo nie musimy stać przy kuchni i mieszać w garnkach, które potem są jeszcze do mycia.

czytaj więcej


Marchew

Dzisiaj powiem Państwu parę słów o marchewce. Jest to warzywo bardzo popularne, łatwo dostępne, tanie i smaczne, zarówno w postaci surowej jak i gotowanej. Musimy tylko pamiętać, że gotowanie bardzo zmienia indeks glikemiczny marchwi- 35 ma marchew surowa i aż 90 gotowana. Dlatego osoby z podwyższonym poziomem cukru nie powinny jeść marchewki gotowanej w żadnej postaci, natomiast mogą zajadać się surową lub pić sok z niej, najlepiej w połączeniu z jabłkiem.

czytaj więcej


Kosmetyka naturalna

W dniu dzisiejszym w artykule chciałabym na moment odejść od tematu medycyny, a napisać kilka słów na temat naturalnych preparatów kosmetycznych.

czytaj więcej


Kąpiele

W dzisiejszym artykule chciałabym zachęcić Państwa do korzystania z uroków kąpieli. Za oknem mamy już coraz gorszą pogodę, dni są coraz krótsze i więcej czasu spędzamy w domu. Ciepła kąpiel polepszy nam nastrój, odpręży nas, a często też poprawi zdrowie. Ponieważ kąpiel jest nieodłącznym elementem naszego życia, więc tym bardziej warto połączyć przyjemne z pożytecznym i poprzez dodanie różnych składników ziołowych, zyskać dodatkową przyjemność i walory kosmetyczno-zdrowotne.

czytaj więcej


Kapusta - królowa warzyw

Kapustę możemy śmiało nazwać jednym z najbardziej niedocenianych warzyw. Jest ona skarbnicą witamin i elementów mineralnych, przy czym nie ma większego znaczenia jaką kapustę spożywamy. Podobne właściwości mają jej wszystkie odmiany . Jest przy tym ogólnie dostępna, tania i niskokaloryczna - 100g to tylko 40 kcal. Zawiera przy tym wiele witamin m.in. A,B ,C, K, E. Posiada również beta-karoten i kwas foliowy oraz wapń, magnez, potas, sód,fosfor.żelazo,molibden,siarkę,jod,cynę i wanad. Jest źródłem witaminy K. Już150g kapusty pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.

czytaj więcej


Jabłka

Dzisiejszy artykuł chciałabym poświęcić typowo polskim owocom , a mianowicie -jabłkom. Są dostępne praktycznie cały rok i są prawdziwą skarbnicą zdrowia. W Anglii znane jest przysłowie, które mówi, że „kto je codziennie 2 jabłka nigdy nie chodzi do lekarzy”. Jabłko jest bogate w potas ( 137mg w 100g owocu), który potrafi znacznie obniżyć ciśnienie krwi.

czytaj więcej


Grzyby

Korzystając z tego, że sezon grzybobrania jest w pełni , chciałabym Państwu dzisiaj przedstawić znaczenie grzybów dla zdrowia człowieka. Do niedawna grzyby funkcjonowały w naszym przekonaniu jako produkty smaczne , aczkolwiek ciężkostrawne i nieposiadające zbyt wielu wartościowych substancji. Ale po licznych badaniach, zarówno europejskich jak i dalekowschodnich okazało się , że są one prawdziwą skarbnicą zdrowia i bardzo dobrym ,naturalnym lekiem na wiele dolegliwości.

czytaj więcej


Energia witalna

Każdy proces zachodzący zarówno wewnątrz naszego organizmu jak i na zewnątrz, do swojego przebiegu potrzebuje energii. Energia jest to pojęcie dynamiczne, oznaczające ruch, zmianę. Czujemy ją w organizmie jako ciepło, witalność i siłę życiową. Stan tej energii ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszych narządów. Pobudza ona wszystkie procesy zachodzące wewnątrz organizmu, aktywuje trawienie, oczyszczanie, wydalanie, krążenie krwi czy gospodarkę płynami ustrojowymi.

czytaj więcej


Depresja

Do napisania tego artykułu skłoniły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze zbliżająca się słota jesienna, zima i przewaga ciemności nad jasnością , a po drugie bezsensowna , samobójcza śmierć młodego człowieka, jaka niedawno miała miejsce w naszym mieście.

czytaj więcej


Czosnek

Jest to jeden z najbardziej znanych pokarmów, mający ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Zawiera wiele cennych związków m.in. piętnaście różnych przeciwutleniaczy, które biorą czynny udział w ochronie przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi oraz opóźniają starzenie się.

czytaj więcej


Cukrzyca - choroba cywilizacyjna

Jest to przewlekła choroba spowodowana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny. Jest to hormon wytwarzany przez organizm człowieka przez specjalne skupiska komórek znajdujące się w trzustce – gruczole usytuowanym w jamie brzusznej.

czytaj więcej


Cebula - super lekarstwo

Jest to niepozorne „płaczliwe” warzywo, które jest prawdziwą skarbnicą substancji zdrowotnych. Jest przy tym jednym z nielicznych warzyw , które podczas obróbki nie tracą swoich właściwości zdrowotnych.

czytaj więcej

Poniedziałek, środa, piątek od godz. 8:00 do 13:00
Wtorek, czwartek od godz. 13:00 do 19:00

ul. Jaśminowa 1 | 49-318 Skarbimierz Osiedle | woj. Opolskie

REJESTRACJA: +48 77 402 86 70, +48 601 545 253


Copyright © 2016 Kordent

Akademia zdrowia